6 moduri ușoare de a-ți pregăti mașina de iarna

Deși zilele cu temperaturi ridicate ne prelungesc toamna, iarna își intra în drepturi și utilizarea mașinilor necesita din ce în ce mai multa atenție, din cauza temperaturilor mai scăzute și a precipitaților tot mai dese. Aceste fenomene precum și apariția brumei, zăpezii sau asfaltului înghețat fac necesara revizia mașinii.

Indiferent daca mașina a trecut sau nu printr-o revizie în ultimul an, iată câteva sfaturi utile de care trebuie sa țineți cont.

Franele

Trebuie sa va asigurați ca mașina dumneavoastră frânează eficient în orice condiții. Verificați nivelul lichidului de frână, uzura plăcuțelor și a discurilor. Asigurați-vă ca nu exista scurgeri pe la conductele de frână.

Ștergătoare

Toamna este un anotimp cu foarte multe precipitații de aceea ștergătoarele for fi utilizate la capacitatea lor maxima. Apa, zăpada și mizeria de pe asfalt trebuie sa fie îndepărtate de îndată pentru  o vizibilitate cat mai buna . De aceea este momentul perfect pentru a înlocui ștergătoarele. Costul este redus iar efectul este unul major. Nu uitați sa aveți la îndemână cârpe sau bureți pentru a curata geamurile la nevoie. De asemenea se recomanda sa completați lichidul de spălare și sa aveți o rezerva cu acest lichid în portbagaj.

Stergator parbriz

Lumini

In situații cu vizibilitate redusa trebuie sa puteți fi văzut și trebuie sa vedeti cat mai bine carosabilul. De aceea verificați cu ajutorul altei persoane luminile de zi, faza lunga, stopurile de frână, ceata, semnalizare și avarii. Pentru a înlocui de urgenta oricare din aceste becuri se recomanda sa aveți la bordul autovehiculului un set de becuri de rezerva.

Set becuri de rezerva

Bateria

Având în vedere ca la temperaturi scăzute capacitățile bateriei scad este necesar sa verificați starea acumulatorului. Se recomanda o verificare la un centru specializat. In aceste centre se poate verifica și alternatorul mașinii acesta având sarcina de a asigura încărcarea bateriei în timpul mersului. Orice defecțiune la sistemul de încărcare a bateriei va duce într-un final la distrugerea acesteia. Acordați atenție instalațiilor electrice care prezintă semne de coroziune la contactele metalice, chiar daca bateria este noua.

In cazul în care aveți cunoștințe minime de mecanica puteți sa achiziționați un tester de baterie, tester care va va scuti de un drum pana la un service autorizat. In ultimii ani au apărut și pe piața din România huse anti-îngheț pentru baterie. Aceste huse protejează acumulatorul de temperaturile foarte scăzute și obțineți și o protecție suplimentara împotriva șocurilor și murdăriilor care pot apărea sub capota.

 

Husa protectie anti-inghet baterie

Antigel și alte lichide

Sistemul de răcire a motorului, frânele, transmisia și direcția funcționează cu diverse fluide care lubrifiază, răcesc și transmit putere componentelor auto. Nivelul acestora poate fi verificat cu ochiul liber verificând nivelul din recipiente. Aceste recipiente prezintă însemne specifice componentelor auto. Recomandam verificarea antigelului cu un tester de antigel.

Tester lichid antigel
Echipamente și accesorii

Verificați daca exista în mașină și sunt funcționale cricul, manivela pentru desfăcut rotile, roata de rezerva. Suplimentar se recomanda în special în cazul în care sunteți un împătimit al ieșirilor în natura sa aveți în portbagajul mașinii cabluri de curent, cablu de tractare, lanțuri de zăpadă, chei uzuale pentru șuruburi și o lanterna cu baterii noi. Toate aceste accesorii pot fi depozitate în organizatoare de portbagaj menite sa păstreze în ordine și sa fie mereu la îndemâna în caz de nevoie.

Accesorii auto iarna

Bune practici în sezonul rece

Fii un șofer responsabil în sezonul rece și ajuta pe cat este posibil șoferii împotmoliți sau cu probleme tehnice. Pastreaza-ti calmul și permite conducătorilor auto sa iasă mai ușor de pe străduțele lăturalnice.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *